Vego
Svampsoppa med tryffel/potatiskräm
Svampsoppa:
Champinjoner
Karl-johansvamp
Lök
Vitlök
Timjan
Rött portvin
Vispgrädde
smör
Tryffel/potatiskräm:
Mandelpotatis
Cremefraiche
Olivolja
Tryffel
Tryffelolja
Hacka svamp, lök och vitlök. Täck med vatten och koka ca 1 timme. Sila och reducera. Tillsätt grädde och portvin och koka ihop. Smaka av med salt och peppar. Mixa med lite smör.
Koka mandelpotatsien klar. Mixa med creme fraiche och montera i olivolja. Smaka av med salt, peppar, tryffel och tryffelolja. Lägg i botten i kaffekopp och häll på skummig soppa.
Asiatiska grönsaks”rolls” med yuzu/soyadipp
Stor rättika
Morot
Gurka
Salladslök
Ärtskott
Röd chili
Koriander
Sjökorall
Yuzu/soyadipp
Yuzu
Soya
Lime
Sesamolja
Skala och skiva rättika tunt. Skala och strimla gurka, morot, chili och salladslök. Lägg samtliga grönsaker på rättikan och rulla ihop. Dela.
Blanda samtliga ingredienser till soyadippen och smaka av.
Örttortellinis med kronärtsskocka och tomatconfit
Pastadeg grundrecept:
8-9 dl vetemjöl
3 ägg
5 äggulor
2-3 msk olivolja
2-3 msk ljummet vatten
Lite salt
Örtfyllning:
200g philadelfiaost
1 dl riven parmesan
½ dl hackade örter, persilja, basilika, timjan, dragon etc
Kronärtsskockor-
Tomatconfit- s
Mixa buljongen från kronärtskockorna med smör och smaka av med salt och peppar.
Tomat- och vattenmelonsallad med mynta
Röd och gul vattenmelon
Röda och gula pärl eller pärontomater
Mynta
Olivolja
Skott och blommor
Citron
Dela tomaterna och krydda som tomatconfit. Torka i ugn på 80 grader ca 1 timme.
Skär melonen i mindre bitar och marinera med citronsaft och olivolja.
Pastilla med ”fried rice” och salsa fresca
Feulles de brick
Svart ris
Rött ris
Basmati ris
Majs
Lök
Vitlök
Röd chili
Bok choy
Salsa fresca
Tomater
Gurka
Rödlök
Röd och grön chili
Limesaft
Koriander
Olivolja
Salt och peppar
Koka rissorterna var för sig. Låt svalna. Rosta majs i stekpanna. Finhacka lök, vitlök och chili. Fräs i olivolja. Tillsätt majs, ris och bok choy. Smaka av med salt och peppar. Rulla i feulles de brick och stek.
Skär ner tomater, gurka, rödlök och chili. Smaka av med lime, oliolja, koriander, salt och peppar.
Falafel med gurkyoghurt
2 dl kikärtor, blötlagda över natten
4 dl kokta kikärtor
2 rödchili
3 vitlöksklyftor
1-2 msk malen spikummin
3-4 msk limejuice
Rikligt med finhackad koriander
1 ägg
vetemjöl
olivolja
Salt och svartpeppar
2 dl matyoghurt
1 bit gurka
Färsk mynta
Mixa kikärtor och smaka av med finhackad vitlök, chili, koriander, spiskummin och lime. Vänd ner ägg och lite mjöl. Rulla till bollar och vänd i mjöl och fritera.
Skär ner gurka och blanda med yoghurt och mynta. Smaka av med salt och peppar.
Persiljerisotto med örtsallad och rostad vitlök
2 dl avorio eller arborioris
1 st sharlottenlök - finhackad
1 dl vitt vin
5-6 dl grönsaksbuljong
½ dl riven parmesanost
3 msk periljepuré ( bladpersilja – endast baden, kokade i saltat vatten 5 min och mixade till puré)
20 g smör
salt och peppar
Fräs lök och ris i smör utan att det tar färg. Häll på vitt vin och koka tills allt vin är borta. Häll på buljong och koka sakta under ständig omrörning, ca 15-18 min. Blanda i parmesanost och persiljepuré och smaka av med salt och peppar.
Garnera med örtsallad och tunt skivad vitlök, rostad i olivolja. Blanda med lite rivet citronskal.
Blomkålspuré med äppelgelé, korngryn, kantareller och vattenkrasse
lomkål
Korngryn
Kantareller
Shallottenlök
Vattenkrasse
Äppelgelé:
1 liter färskpressad äppeljuice
8-9 g agar-agar
Socker
Äppelsourz
Citronsaft
Spenat
Rapsolja
Citronsaft
gurkvatten
Plocka några små fina blomkålsbuketter till garnintyr. Skär ner resten till puré. Koka blomkålen i mjölk och grädde. Sila av och mixa med creme fraiche och smaka av med salt och peppar.
Stek kantareller i olja och smör. Tillsätt lök och korngryn. Smaka av med salt och peppar. Servera med varm puré, äppelgelé i tärningar, vattenkrasse och grön vinägrett.
Pumpasoppa med salvia
150 g hackad sharlottenlök
800 g pumpa- skalad och skuren i mindre bitar
1.5 l grönsaksbuljong ( går bra med tärning)
1 msk strösocker
2 msk smör
2 dl grädde
salt och peppar
smör
färsk salvia
sautera lök och pumpa i smör utan att det tar färg. tillsätt buljong och koka tills pumpan är klar. Häll på grädde och koka upp. Mixa slät och smaka av med salt, socker och peppar. Sila och mixa innan servering.
Bryn smör och tillsätt hackad salvia. Servera i soppan.
Apelsinbrässerade endiver med ädelost och pinjenötter
Endiver
Apelsin
Blodgrape
Salt
Socker
Smör
Ädelost
Pinjenötter
Rucola
Stek endiverna i smör. Karamellisera med socker. Häll på apelsinjuice och brässera tills endiverna är klara. Smaka av med salt och pepparr
Servera med ädelost, grapefileér, rostade pinjenötter och rucola