Tysk Husmanskost



Ostpannbiffar.

10 gr, smör, 1 ägg, 150 gr Kvarg (20%) 20 gr. Bavaria blue, 10 gr parmesan, 50 gr ströbröd, salt, muskot, 2 msk olja.

Vispa smöret med en gaffel skummig, tillsätt ägg, kvarg och ostarna, Krydda och blanda under ströbröd. Gör små pannbiffar och stek i hett olja.


Oxmärgqueneller till buljonger

125 gr oxmärg – vattnad, 2 ägg,125 gr ströbröd, salt, pepper.

Smält oxmärgen långsamt och försiktig och stryk det genom en sil,vispa lite och blanda i först äggen och sedan kryddor och ströbröd. Ställ lite kallt – formar små queneller och låt dessa sjuda i 8 – 10 minuter i saltvatten.


Schalottenbutcheln – lökbröd

100 ml mjölk, 15 g jäst, 2 finhackade och rostade schalottenlök, 1 msk hackad persilje, 1 äggula, salt peppar, 250 gr vetemjöl, 60 gr smör. Gör en typ briochedeg formar små bollar och lägg ihop dessa så att det blir små bröd


Potatis pata choux (krapfen)

400 gr potatis möjlig variant. Salt, 70 ml. Mjölk,20 gr smör, 50 gr vetemjöl, 2 ägg

Koka potatis med skal mjuk och skala det sedan. Koka upp mjölk med smör, salt , peppar och lite muskot för under mjölet koka upp och rör till det lossnar från kanterna – det blir en vitt beläggning. Blanda sedan försiktig i vispad äggen -och sedan potatis som du pressa ner – gör en homogen deg. Forma massan antingen små queneller, stavar etc och friterar sedan i olja vid 180 grader.


Finger nudlar  /potatisnudlar / Schupfnudlar

500 gr möjliga kokta potatisar,1 ägg, 100 gr vetemjöl, salt, peppar.

Pressa potatis blanda sedan under ägg och vetemjölk. Formar sedan små finger och steka i smör gyllenbrun passar utmärkt till stekt surkål eller kötträtter.


Strudeldeg

250 gr vetemjöl

Lite salt, 2 msk olja  1/8 ltr ljummet vatten. – blanda i 10 minuter – och låt sedan vila i 2 timmar rumstemperatur – förpackad i folie – pensla gärna med lite olja.


Maultaschenteig

300 gr vetemjöl, 100 gr mannagryn, 3 ägg ..2 äggula och salt till en deg. Är en typ ravioli lite större som går att fylla med allt möjligt serveras i en mustig buljong


Ugnsnudlar

25 gr jäst, 2 msk socker, ¼ ltr mjölk, 500 gr vetemjöl, 1 ägg, salt, 50 gr smöt

120gr smör för bakning i ugnen.

Gör en jästdeg av ovanstående recept. Och forma sedan frallor mellan stor. Smält smöret och lägg det i en långpanna. Vänd frallorna i denna smör och lägg det sedan tätt ihop i långpannan. Låt jäsa 30 minuter till. Sätt ugnen på 180 grader och stek i långpannan i 35 minuten. Du kan fylla dessa nudlar/frallor med olika fyllningar så blir det en måltid.

 

Glögg gugelhopf

250 gr smör, 5 ägg, 100 gr mörk choklad, 1/8 ltr glögg, riven citron och apelsin, lite kanel, 250 gr vetemjöl, 1 tsk bakpulver. 220 gr socker

Koka upp glögg med alla kryddor. Vispa smöret mycket skummig till sätt sedan socker ,Sedan ägggulor, riven choklad och glöggen. Vispa äggvita och lyft under sedan det siktade möjlet med bakpulver. Lägg i massan i smörad form – 175 grader i 25 minuter